Het eerste adviesbureau is bedacht door Frits Sibers. indertijd docent biologie op CSG Comenius in Leeuwarden en medewerker van Bureau Educatief Ontwerpen. Zijn adviesbureau is opgezet als een verhalend ontwerp. Verhalend ontwerpen is een intrigerende, activerende didactiek. Leerlingen maken fictieve of ‘real life stories’ mee, en zijn in deze verhalen vaak zelf de hoofdpersonen. Wie er meer over weten, kan hier klikken.

Hierboven zie leerlingen in gesprek met een wethouder.

De leerlingen hebben een brief van een van de wethouders van de Gemeente Leeuwarden ontvangen. De gemeente wil een nieuwe woonwijk realiseren, en vraagt de leerlingen de woonwijk te ontwerpen. Het moet een duurzame woonwijk worden. De school wordt door de wethouder gezien als een adviesbureau – een van de adviesbureau’s die zich met de inrichting van de nieuwe wijk gaan bezighouden.

Het is merkwaardig, en vooral ook mooi om te zien met welke gretigheid de leerlingen zich op het werk storten. Ze vormen per klas een adviesbureau, plakken de ramen af opdat de concurrentie niet mee kan kijken. Ze formuleren de eisen die aan de woonwijk willen stellen, en doen daarvoor onderzoek naar duurzame huizen en duurzame stedenbouw.

Op de foto zie je het eind van het werk. De wethouder is op bezoek. Hij had twintig minuten tijd, maar bleef ruim een uur. De leerlingen hadden hem echt iets te vertellen.

Later werden de maquettes van de leerlingen tentoongesteld in de grote hal van het stadskantoor va Leeuwarden. Dat ging maar enkele weken goed. Toen belde een medewerker van de gemeente om te vragen of de leerlingen de maquettes weg wilden halen. “De mensen denken dat ze op de maquettes een kavel kunnen uitzoeken, we worden er gek van.” Zo echt kan het werk van leerlingen dus zijn.

 

 


Er zijn nog twee pagina’s over soorten adviesbureau’s:

Een echt adviesbureau op school
Het digitale adviesbureau

Verhalend ontwerpen is een intrigerende, activerende didactiek. Wie er eenmaal kennis mee heeft gemaakt, wil vaak niet meer zonder. Het kost echter even tijd om je deze didactiek eigen te maken, minimaal een cursus van drie dagdelen.

Maar dan heb je als docent de beschikking over educatief repertoire dat je aan je eigen repertoire kunt toevoegen. En je hebt de beschikking over tal van scenario’s waarmee je van de klas de wereld kunt maken.

Het educatief repertoire omvat een kenmerkende manier van vragen stellen: het stellen van sleutelvragen. Dat is iets waar veel docenten warm voor lopen (en hun leerlingen ook).
Daarnaast wordt onder meer het ogenschijnlijk ingewikkelde ‘het gebruiken van preconcepten van leerlingen’ erg gewaardeerd: het leidt tot een onderzoekende houding bij leerlingen.

Bij de didactiek hoort het gebruiken van scenario’s voor het ontwerpen en uitvoeren van onderwijs. Er zijn in de loop van de tijd tientallen scenario’s ontstaan. Met titels als: Het Bureau Beroepskeuze. De otter. Het geheim van de IJssel. Landschap 2020. Het leven van Mehmet. Het oudheidkundig museum. Het Architectenbureau. E.v.a.!

Zie bijvoorbeeld op de website van het Bureau Educatief Ontwerpen de pagina’s over verhalend ontwerpen of de website van het expertisecentrum voor verhalend ontwerpen van het Bureau Educatief Ontwerpen: website verhalend ontwerpen.

Verhalend ontwerpen is goed gedocumenteerd.

 

Scenario’s voor actief leren – Verhalend ontwerpen in het voortgezet onderwijs

 vo3

 vo4_groot

Vos, Erik, Ellen Reehorst, Frits Sibers Tjassens, José Simons (2005). Scenario’s voor actief leren – Verhalend ontwerpen in het voortgezet onderwijs. 2e druk: Koopman & Kraaijenbrink Publishing, 2005. 1e druk: Wolters Noordhoff, 1999.

Inspiratiebron en studieboek voor leraren en a.s. leraren in het voortgezet onderwijs. Zeven verhalende ontwerpen en evenveel didactische beginselen die, elk afzonderlijk, een krachtige bijdrage leveren aan actief leren door leerlingen.

Twee drukken. De eerste druk uitgebracht bij Wolters Noordhoff, de tweede (vrijwel) ongewijzigde druk bij Koopman $ Kraaijenbrink Publishing. Verkoop via Bureau Educatief Ontwerpen.
ISBN 90-75675-61-5


Verhalend Ontwerpen, een draaiboek

vo1

 

vo2_groot

 

boekvo2_groot

Vos, Erik, Peter Dekkers, Ellen Reehorst (2007). Verhalend Ontwerpen, een draaiboek. Groningen, Wolters-Noordhoff, 1e druk 1994, 2e herziene druk 2001, 3e herziene druk 2007.

Qua aantal verkochte boeken de absolute top hit van het Bureau voor Educatief Ontwerpen.

Drie herziene drukken. In de herziene derde druk is de theoretische onderbouwing grondiger en diepgaander. Ook zijn nieuwe onderwijsverhalen toegevoegd.
ISBN 9789001800437